Vilka tjänster ingår?

Några exempel på tjänster som ingår i RUT-avdraget är:

 • Städning: Rengöring av bostaden, inklusive dammsugning, dammtorkning, golvrengöring och sanitära utrymmen. Läs mer om rutavdrag för städning hos Rutavdrag.se.
 • Tvätt och strykning: Tjänster som inkluderar tvättning, torkning, vikning och strykning av kläder och textilier.
 • Fönsterputsning: Putsning och rengöring av fönster både inomhus och utomhus.
 • Trädgårdsarbete: Skötsel av trädgårdar, inklusive gräsklippning, ogräsrensning, beskärning av växter och buskar.
 • Flyttjänster: Tjänster relaterade till flyttning, såsom packning, transport och upp- och nedmontering av möbler.

Deklarera RUT-avdrag - Så gör du

För att deklarera RUT-avdraget i din inkomstdeklaration i Sverige följer du dessa steg:

 1. Inkomstdeklaration: Fyll i din vanliga inkomstdeklaration (blankett 1) som du får från Skatteverket.
 2. Bilaga RUT: Bifoga bilaga RUT till din inkomstdeklaration. Bilagan kan laddas ner från Skatteverkets webbplats eller skickas med inkomstdeklarationen.
 3. Information om leverantören: Fyll i uppgifterna om den auktoriserade leverantören som du har anlitat för RUT-berättigade tjänster under året. Detta inkluderar namn, organisationsnummer och det totala beloppet du har betalat till leverantören.
 4. Uppgifter om RUT-avdraget: Ange det totala beloppet för RUT-avdraget som du vill göra i deklarationen. Detta kan vara upp till 50% av arbetskostnaden för de kvalificerade tjänsterna, beroende på taket för det specifika året och tjänsten.
 5. Verifikat: Spara kvitton och fakturor som bevis på dina betalningar till leverantören. Du behöver inte skicka in dem tillsammans med inkomstdeklarationen, men du kan bli ombedd att visa dem vid en eventuell granskning från Skatteverket.
 6. Skicka in deklarationen: Skicka in din inkomstdeklaration och bilaga RUT till Skatteverket senast på den angivna tidsfristen. Du kan skicka in den elektroniskt via Skatteverkets webbplats eller via post om du fyller i en pappersdeklaration.

Vanliga frågor & svar

Varför finns RUT-avdrag?

RUT-avdraget infördes för att göra det mer ekonomiskt fördelaktigt för privatpersoner att anlita professionella tjänster inom hushållsnära service. Detta syftar till att minska den svarta ekonomin och öka antalet jobb inom branschen samtidigt som det ger privatpersoner möjlighet att få hjälp med städning, tvättning, trädgårdsarbete och andra hushållsnära tjänster till en lägre kostnad.

Vad är skillnaden mellan RUT- och ROT-avdrag?

ROT-avdraget är en annan typ av skattereduktion som gäller för arbetskostnader vid renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostäder. ROT-avdraget kan inte användas för hushållsnära tjänster, medan RUT-avdraget speglar skatteavdrag för just dessa tjänster. Det är viktigt att hålla isär dessa två avdrag för att deklarera korrekt och undvika eventuella problem med Skatteverket.

Kan företag använda RUT-avdrag?

Nej, företag kan inte använda RUT-avdraget, utan det är endast tillgängligt för privatpersoner.. Däremot kan företag anlita auktoriserade RUT-leverantörer för hushållsnära tjänster och dra av dessa kostnader som en vanlig företagskostnad. Men detta är inte samma sak som att använda RUT-avdraget som privatperson.

Vad betyder RUT?

RUT betyder Rengöring, Underhåll och Tvätt och är en förkortning som används för att beskriva de hushållsnära tjänster som omfattas av RUT-avdraget.